Oncologie Zorgnetwerk Achterhoek

Stress, angst, eenzaamheid of somberheid: veel mensen met kanker ervaren psychische klachten. Je bent daarin dus niet alleen. Misschien ben je je sinds je ziekte ook meer bewust van de eindigheid van je bestaan. Het kan helpen om met een zorgverlener te praten. Klik op het onderwerp waar jij hulp voor zoekt. Je vindt dan zorg- en hulpverleners bij jou in de buurt die je kunnen helpen als je psychische klachten ervaart omdat je kanker hebt.

Angst

Angst is een normale reactie als je hoort dat je kanker hebt. Het kan een rol spelen vanaf het ontdekken van kanker, tijdens en na de behandelingen.

Eenzaamheid

Als je hoort dat je kanker hebt, kan dat heftige emoties geven zoals eenzaamheid. Erover praten kan dan helpen.

Geheugen en concentratie

Als je kanker hebt (gehad), kun je te maken krijgen met geheugen- en concentratieproblemen. Bijvoorbeeld bij het aanleren van nieuwe dingen.

Rouw en verlies

Verlies van een dierbare of gezondheid heeft vaak een grote invloed op het leven. Het delen van ervaringen kan dan prettig zijn.

Somberheid

Sombere gevoelens, wanhoop en verdriet zijn normale reacties als je hoort dat je kanker hebt. Erover praten helpt vaak.


Sterven en afscheid

Afscheid nemen van het leven kan belangrijk worden als je niet meer beter wordt. Goede zorg en begeleiding kan daarbij helpen.

Stress

Door spanning en onzekerheid rondom de kanker(behandeling) kun je prikkelbaar en somber zijn. Of te maken krijgen met emoties en stress.

Vermoeidheid

Veel mensen ervaren vermoeidheid na kanker. Langdurige vermoeidheid heeft grote gevolgen voor het dagelijks functioneren.

Vertrouwen in je lijf

Als je kanker hebt gehad, kun je het vertrouwen in je lichaam kwijtraken.


Zingeving

Veel mensen met kanker hebben vragen over de eindigheid en de zin van het bestaan. Erover praten kan dan helpen.

Scroll naar boven